Furuboda Assistans goes Youtube

”Jag ville inte ha dem här!
Jag ville vara självständig, klara mig själv, kunna själv… men det kunde jag inte.”

Linnéa Wittboldt, snart 28 år, bor i egen lägenhet utanför Helsingborg tillsammans med sin hund Birk. Linnéa har varit kund hos Furuboda Assistans sedan 2006 och är nu även en av deras Youtuber. Det var den 7 juli 2022 som Linnéas första Youtube klipp publicerades på Furuboda Assistans kanal. Ett inlägg där hon pratar om ett ganska tungt ämne – hur hon kände de första åren med personlig assistans.

Jag ville klara mig själv!

-För mig var det en självklarhet att detta skulle vara mitt första inlägg, säger Linnéa. Efter gymnasiet flyttade jag till min första egna lägenhet. Något som jag såg väldigt mycket fram emot men som förändrades ganska snabbt.

Från att ha stödinsatser på gymnasiet till att nu hela tiden ha assistans runt omkring mig i min lägenhet, fick mig att känna att jag tog ett steg tillbaka istället för ett steg fram. Jag ville klara mig själv! Jag ville inte ha dem där!

Jag kände en sådan oerhörd ovilja mot att överhuvud taget behöva ha personlig assistans och för mig blev assistenterna en ständig påminnelse om hur lite jag kunde göra själv. Jag fick känslan av att ge upp för om assistenterna ändå var där kunde de lika gärna göra det istället för jag. Jag kände mig mer handikappad än förut.

Youtube – ett fint sätt att nå ut

När jag pratade med andra, som hade personlig assistans, om hur jag kände fanns det ingen annan som kände som jag. ” Alla andra” var bara så positiva. Att personlig assistans gav dem frihet och att det gjorde att de blev mer självständiga. Jag kände precis tvärtom.

Vid denna period av mitt liv kände jag mig väldigt ensam för jag fann ingen annan som kände som jag. Därför var det viktigt för mig att ta upp detta ämne i mitt första YouTube klipp, för det MÅSTE finnas någon annan som har känt/känner så här. Jag har bara inte träffat den personen än.

Nu känner jag mig mer självständig

Med mitt inlägg vill jag förmedla att det är okej att känna som du gör. En känsla kan inte vara felaktig. Att du inte är ensam i hur du tänker/känner utan det finns andra som känner/har känt som du och att det finns hjälp att få. För min del var det först efter hårt arbete med mig själv genom KBT, Kognitiv beteendeterapi, som jag så småningom tänkte på ett annat sätt. Idag känner jag mig mer självständig och jag accepterar samt trivs med mina personliga assistenter.

Dela med mig av tips och inspiration

Ni som följer Furuboda Assistans YouTube kanal kan se Linneas övriga klipp där även hennes hund Birk medverkar. Där delar hon med sig om värdefulla erfarenheter och ger tips på hur man bl.a. löser de utmaningar som ett hundägande innebär när man har svårt att hålla i koppel och kör permobil.

-Jag vill hjälpa och stötta andra genom att dela med mig av mina erfarenheter, berättar Linnéa. När jag köpte min hund Birk fick jag t.ex. testa mig fram med olika hundkoppel och det blev bra mycket dyrare än vad det hade behövt bli om jag hade vetat vad jag vet idag.

Med mina YouTube klipp vill jag dela med mig så att andra kan få tips, inspiration och samtidigt kunna hålla nere på eventuella kostnader. Ge dem ett försprång som jag inte själv hade.

Linnéa med hunden Birk

Två eminenta Youtubers – snart fler!

I dagsläget har Furuboda Assistans två eminenta YouTubers – Linnéa och Simon – och förhoppningsvis kommer ni snart att få se fler kunder berätta om sina tankar, idéer, äventyr, resor eller vilken Netflix-serie som faktiskt är bäst!

Vi vill uppmärksamma våra kunder och deras erfarenheter, tips samt idéer!

Simon,
Youtuber, Furuboda Assistans

Text: Helena J Rosendal

Artiklar

Furuboda Assistans öppnar nya dörrar i Kristianstad

Orsaken till flytten av supportkontoret, från Furuboda Folkhögskola söder om Åhus till Kristianstad, är flera men främst är det en flytt för att främja Närhet och Tillväxt. Vi har under senare tid vuxit och anställt fler i administrationen. Det ökade antalet medarbetare skapade trångboddhet och behov av större lokaler, men det var även viktigt för […]

Att satsa på kompetensutveckling är nyckeln till kvalitet och engagemang

Varför är kompetensutveckling viktig? Den frågan besvarar Johan Jyrell, en hängiven assistent, arbetsledare och även personalrepresentant på Furuboda Assistans.