Vad betyder den personliga assistansen i din vardag?

Vad betyder den för ditt liv?

Många människor vet så lite om hur den personliga assistansen fungerar och hur betydelsefull den är för oss som lever och arbetar med den. Citaten nedan är några av alla berättelser om hur försämrade villkor drabbar både assistenter och alla som lever med personlig assistans. Rimliga villkor är avgörande och nu måste vi tillbaka dit.

När assistansen kom in i våra liv började vi leva igen!

”För mig med omfattande funktionsnedsättning betyder den personliga assistansen allt! Den är nödvändig för att mitt liv ska fungera.”

”Alla ska ha lika värde och frihet. Assistans är en del av detta och även överlevnad för brukare och familjer. De förtjänar en rimlig lön och fler som arbetar med assistans behövs.”

”Att ständigt ha en annan människa precis intill är inte lätt. Det blir en väldigt speciell relation och det tar tid att utveckla en fungerande assistans. Därför är kontinuiteten avgörande. Och att kunna erbjuda våra assistenter rimliga villkor är en förutsättning för varaktiga anställningar.”

”Jag skriver under för att personlig assistans är viktigt för alla i Sverige och det är beklagligt att ersättningen är så låg. Vilken annan tjänst i Sverige går att köpa för 320 kronor per timme? Assistenter behöver schyssta villkor och konkurrenskraftiga löner för sina kvalificerade arbetsuppgifter.”

”Jag vill att mina assistenter ska ha betalt efter sina kvalifikationer. Kunniga och oumbärliga för mig. Dom är värda mycket mer än dom får betalt idag. Jag vill att dom känner sig uppskattade även i lönebeskedet.”

Hur många personer har personlig assistans?

I mars 2022 hade 13 574 personer assistansersättning från Försäkringskassan. Antalet var som högst 2015 och har därefter minskat på grund av en tuffare tillämpning.

Artiklar

Furuboda Assistans öppnar nya dörrar i Kristianstad

Orsaken till flytten av supportkontoret, från Furuboda Folkhögskola söder om Åhus till Kristianstad, är flera men främst är det en flytt för att främja Närhet och Tillväxt. Vi har under senare tid vuxit och anställt fler i administrationen. Det ökade antalet medarbetare skapade trångboddhet och behov av större lokaler, men det var även viktigt för […]

Att satsa på kompetensutveckling är nyckeln till kvalitet och engagemang

Varför är kompetensutveckling viktig? Den frågan besvarar Johan Jyrell, en hängiven assistent, arbetsledare och även personalrepresentant på Furuboda Assistans.